Recepty
Panna cotta s vanilkou
Mléko, smetanu, cukr a vanilkový lusk, který podélně rozřízněte a vyškrábněte semínka. Vše smíchejte, vložte vyškrábnutý lusk, přiveďte k varu a hned odstavte. Vytáhněte lusk. Nalijte do skleniček nebo misek. Pokud plánujete Panna cottu po ztuhnutí vyklápět na talířek, tak si nejprve vypláchněte misky studenou vodou a směs do nich pak nalijte.
Velikonoční vanilkový beránek
4 žloutky ušlehejte s cukrem. Přidejte vanilku (extrakt nebo mletou vanilku), olej, mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Ze 4 bílků vyšlehejte sníh a opatrně přimíchejte do těsta.
Předehřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
Těsto nalijte do formy a pečte cca 45 minut.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Z kvasnic, vlažného mléka a lžičky cukru udělejte kvásek.
Mouku smíchejte se změklým máslem, vejcem, cukrem a špetkou soli. Přidejte kvásek a nechte cca 1,5 hodiny kynout.
Po vykynutí z těsta tvarujte malé kuličky, které ukládejte těsně vedle sebe do pekáčku a každou ze všech stran potřete máslem.
Vanilková zmrzlina
Žloutky smíchejte s cukrem a ušlehejte do pěny. Přidejte vanilkový lusk (podélně ho rozřízněte a vyškrábněte semínka). Ušlehejte šlehačku spolu s vanilkovou pastou a přidejte jí do pěny. Vzniklou hmotu nalijte do mrazící misky a nechte 15 minut zamrazit. Poté vyndejte z mrazáku a znovu rozmixujte, aby se ve zmrzlině netvořily krystalky. Toto opakujte každých 15 minut než dosáhnete správné hebké a hladké konzistence.
Rychlý vaječný likér s vanilkou
Žloutky s cukrem ušlehejte v mixéru a postupně přilévejte kondenzované mléko a vodu. Mixujte cca 15 minut. Pak po částech přidávejte alkohol a vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt a mixujte ještě cca 10 minut. Přelijte do lahve a nechte asi týden v lednici uležet.