Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 170 ml mléka 3,5%
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • kvasnice
  • špetka soli
  • máslo na pomazání před pečením
  • máslo s vanilkovým extraktem (pár kapek extraktu silného) na pomazání po upečení

Postup:

  1. Z kvasnic, vlažného mléka a lžičky cukru udělejte kvásek.
  2. Mouku smíchejte se změklým máslem, vejcem, cukrem a špetkou soli.
  3. Přidejte kvásek a nechte cca 1,5 hodiny kynout.
  4. Po vykynutí z těsta tvarujte malé kuličky, které ukládejte těsně vedle sebe do pekáčku a každou ze všech stran potřete máslem.
  5. Pečte v rozehřáté troubě na 160°C cca 20-30 minut. Ihned po vyndání z trouby potřete rozpuštěným máslem smíchaným s vanilkovým extraktem. 

Vanilkový krém

Suroviny:

Postup:

  1. Do mléka vložte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku včetně vanilkového lusku (v případě použití extraktu ho přidávejte až na závěr) a přiveďte k varu.
  2. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem.
  3. Horké mléko (lusk vyndejte) do nich pomalu za stálého šlehání přilévejte a ještě chvíli povařte.
  4. Krém odstavte a vraťte do něj lusk (při použití extraktu je teď ten pravý čas na přidání) a při chladnutí občas promíchejte.

Sdílet:

Facebook

Další vanilkové recepty

Recepty

Rychlý vaječný likér s vanilkou

Žloutky s cukrem ušlehejte v mixéru a postupně přilévejte kondenzované mléko a vodu. Mixujte cca 15 minut. Pak po částech přidávejte alkohol a vanilkový cukr nebo vanilkový extrakt a mixujte ještě cca 10 minut. Přelijte do lahve a nechte asi týden v lednici uležet.

Více k receptu »
Recepty

Vanilková zmrzlina

Žloutky smíchejte s cukrem a ušlehejte do pěny. Přidejte vanilkový lusk (podélně ho rozřízněte a vyškrábněte semínka). Ušlehejte šlehačku spolu s vanilkovou pastou a přidejte jí do pěny. Vzniklou hmotu nalijte do mrazící misky a nechte 15 minut zamrazit. Poté vyndejte z mrazáku a znovu rozmixujte, aby se ve zmrzlině netvořily krystalky. Toto opakujte každých 15 minut než dosáhnete správné hebké a hladké konzistence.

Více k receptu »
Recepty

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Z kvasnic, vlažného mléka a lžičky cukru udělejte kvásek.
Mouku smíchejte se změklým máslem, vejcem, cukrem a špetkou soli. Přidejte kvásek a nechte cca 1,5 hodiny kynout.
Po vykynutí z těsta tvarujte malé kuličky, které ukládejte těsně vedle sebe do pekáčku a každou ze všech stran potřete máslem.

Více k receptu »

Nechcete přijít nové recepty, zajímavosti a novinky?