Dukátové buchtičky
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 170 ml mléka 3,5%
- 100 g másla
- 1 vejce
- kvasnice
- špetka soli
- máslo na pomazání před pečením
- máslo s vanilkovým extraktem (pár kapek extraktu silného) na pomazání po upečení
Postup:
- Z kvasnic, vlažného mléka a lžičky cukru udělejte kvásek.
- Mouku smíchejte se změklým máslem, vejcem, cukrem a špetkou soli.
- Přidejte kvásek a nechte cca 1,5 hodiny kynout.
- Po vykynutí z těsta tvarujte malé kuličky, které ukládejte těsně vedle sebe do pekáčku a každou ze všech stran potřete máslem.
- Pečte v rozehřáté troubě na 160°C cca 20-30 minut. Ihned po vyndání z trouby potřete rozpuštěným máslem smíchaným s vanilkovým extraktem.
Vanilkový krém
Suroviny:
- 500 ml mléka 3,5%
- 60 g cukru
- 2 žloutky
- 20 g kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk, nebo ½ lžičky silného extraktu
Postup:
- Do mléka vložte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku včetně vanilkového lusku (v případě použití extraktu ho přidávejte až na závěr) a přiveďte k varu.
- Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem.
- Horké mléko (lusk vyndejte) do nich pomalu za stálého šlehání přilévejte a ještě chvíli povařte.
- Krém odstavte a vraťte do něj lusk (při použití extraktu je teď ten pravý čas na přidání) a při chladnutí občas promíchejte.