Chci vanilkový lusk hned použít
Pokud máte v plánu připravit dezert, smoothie či nápoj s použitím vanilky hned, stačí lusk podélně rozříznout. Nožem či menší lžičkou z něj pak vyškrábejte zrníčka, která se nachází na obou stranách lusku. Právě zrníčka jsou na vanilce tím zázrakem, který dodává pokrmům nezaměnitelný šmrnc.
Zrníčka z jednoho průměrně velkého lusku ochutí 0,5 – 1 kg pokrmu (těsto na dort, vanilkový puding/krém apod.) případně 0,5 – 1 l nápoje (např. vaječný koňak, smoothie),
Co se zbytkem vanilkového lusku?
Poté, co vyškrábete zrníčka, zbytek lusku rozhodně nevyhazujte. To by byla škoda. Můžete ho v kuchyni ještě využít mnoha způsoby. Přinášíme Vám hned několik tipů, jak můžete slupky vanilkového lusku využít:
- Vložte jej do mléka, rostlinného mléka či rumu pro nezapomenutelnou chuť.
- Vyrobte si z nich vanilkový extrakt.
- Vložte jej do nádoby s cukrem či solí alespoň na 2 týdny, vyrobíte si tak domácí vanilkový cukr či sůl.
- Lusk můžete dát vylouhovat také do krémů, smoothies, těsta či dalších potravin, kterým chcete dodat vanilkovou vůni.
Chci vanilkový lusk uskladnit na později
Skladování vanilkových lusků není žádná věda, ale rozhodně je nestačí jen tak hodit do skříně. Jsou dvě možnosti, jak lusky uskladnit, tak aby Vám vydrželi voňavé a plné chuti alespoň 1 rok.
První možnost: Vanilkové lusky vložte do malé uzavíratelné nádoby, která bude velmi dobře těsnit. Čím menší nádoba, tím lépe – méně vzduchu (doporučujeme jednou za čas nádobu otevřít, aby se vanilka mohla „nadechnout“).
Druhá možnost: Vezměte potravinářskou fólii a vanilkové lusky jí pevně obalte, aby se k nim nedostal vzduch. Takto je pak můžete vložit do skříně či spíže.
Tip: Doporučujeme oba dva kroky zkombinovat pro zachování vůně i chuti. Vanilkové lusky obalte potravinářskou fólií, následně je vložte do uzavíratelné nádoby a takto je skladujte. Pozor, lusky nikdy nedávejte do lednice!