Proč by vanilka neměla chybět ve vaší kuchyni?

Vanilka je nejoblíbenější příchutí a vůní na světě. Vůně pravé vanilky je zemitá, éterická a exotická. Vanilka má univerzální využití a své stabilní místo si najde ve všech receptech. Po vanilce voní zákusky, krémy, zmrzlina, ale i saláty a celá řada slaných jídel. Jste i vy fanoušky vanilky? Neváhejte se s námi podívat na několik různých způsobů využití tohoto koření.

Ať váš dům voní vanilkou

Vanilka je nepochybně nejběžnější příchuť používaná při pečení. Ať už připravujete jakýkoliv dezert – krémové řezy, crème brûlée nebo tvarohový dort – neexistuje jediný recept, který by nevyžadoval alespoň špetku mleté vanilky. Někteří lidé ho přidávají i do tvarohové náplně používané na palačinky. Šéfkuchaři po celém světě používají vanilku ve všech druzích receptů, od pečení až po omáčky a salátové dresinky. V kuchyni se přesto vyplatí trochu investovat a používat pravou vanilku. Tobolky, které se označují jako lusky, třeba rozříznout po délce a spolu s ingrediencemi, které mají provonět, se nechají vařit. Dužina se semínky se pak vyškrábne a ponechá v pokrmu. Vanilka se uplatní i v slané kuchyni. Výborně se hodí například k lososu, drůbeži, zelenině nasládlé chuti, jako například k mrkvi, chřestu a pastináku, ale také k plodům moře.

Vanilka je užitečná nejen na pečení

Použijte vanilkový extrakt na osvěžení lednice nebo na odstranění zápachu z mikrovlnné trouby. Máte potíže se zbavením se nepříjemného zápachu v ledničce, i když jste povrch důkladně umyli? Vnitřek lednice nebo mikrovlnky potřete vanilkovým extraktem. Na prodloužení svěží vanilkové vůně namočte kousek vaty nebo kousek houby ve vanilkovém extraktu a nechte ji v lednici.

Sdílet:

Facebook

Nechcete přijít nové recepty, zajímavosti a novinky?

Neposíláme spam! Budete od nás dostávat pouze zajímavosti, recepty, kupóny a informace o nových produktech. Vše v souladu se zpracováním osobních údajů a můžete se kdykoliv odhlásit.

.