Ať váš dům voní vanilkou
Vanilka je nepochybně nejběžnější příchuť používaná při pečení. Ať už připravujete jakýkoliv dezert – krémové řezy, crème brûlée nebo tvarohový dort – neexistuje jediný recept, který by nevyžadoval alespoň špetku mleté vanilky. Někteří lidé ho přidávají i do tvarohové náplně používané na palačinky. Šéfkuchaři po celém světě používají vanilku ve všech druzích receptů, od pečení až po omáčky a salátové dresinky. V kuchyni se přesto vyplatí trochu investovat a používat pravou vanilku. Tobolky, které se označují jako lusky, třeba rozříznout po délce a spolu s ingrediencemi, které mají provonět, se nechají vařit. Dužina se semínky se pak vyškrábne a ponechá v pokrmu. Vanilka se uplatní i v slané kuchyni. Výborně se hodí například k lososu, drůbeži, zelenině nasládlé chuti, jako například k mrkvi, chřestu a pastináku, ale také k plodům moře.
Vanilka je užitečná nejen na pečení
Použijte vanilkový extrakt na osvěžení lednice nebo na odstranění zápachu z mikrovlnné trouby. Máte potíže se zbavením se nepříjemného zápachu v ledničce, i když jste povrch důkladně umyli? Vnitřek lednice nebo mikrovlnky potřete vanilkovým extraktem. Na prodloužení svěží vanilkové vůně namočte kousek vaty nebo kousek houby ve vanilkovém extraktu a nechte ji v lednici.